Historia Ime

Switch to desktop

PUNESIMI

Një tjetër kompani turke ka përplasje me punonjësit e saj shqiptarë. Fjala është për Limak, ndërtuesen e HEC-it të Banjës, e cila nuk është dakord të respektojë kodin shqiptar të punës.

Ministri i Mirëqenies, thirrje prindërve të zgjedhin mes 1 diplome dhe punësimit të sigurt

Arsimi profesional, një nga prioritetet e Ministrisë së Mirëqenies Sociale, duhet menduar si zgjidhje optimale për shkollimin e fëmijëve.

Sought: NGO Financial & Administrative Trainer/Coach Consultancy  

Location: Tirana                                                                   

Application deadline: 12 August 2014

Assist Impact invites applications for the position of NGO Financial & Administrative Trainer/Coach. This is a limited time, part-time consultancy starting September 5, 2014 and ending November 20, 2014.

photodune-369552-office-mShpresa Mezini

Reformimi i administratës shtetërore kërkon ose punësimin e personave që zotërojnë diplomë të nivelit të parë dhe të dytë ose specializimin e atyre, që pavarësisht se në mungesë të diplomës, master shkencor apo profesional, janë në kushte pune.

Në kuadër të kësaj logjike, bashkuar thirrjes së Kryeministrit, Edi Rama, për punësime sipas meritës në administratë, qeveria miratoi rreth një javë më parë projektvendimin për “Fondin e ekselencës”, nga i cili për herë të parë do të përfitojnë edhe nëpunësit e institucioneve shtetërore. Referuar relacionit, bëhet fjalë për ofrimin e bursave për nëpunësit në vetëm disa fusha specifike, të cilët kanë nevojë imediate për specializim.

“Në kuadrin e reformimit të administratës publike dhe ngritjes së kapaciteteve të kësaj administrate, nga ky fond do të përfitojnë dhe punonjës të administratës shtetërore, të cilët do të kryejnë studime master në një prej universiteteve më të mira, sipas renditjes së mësipërme, për të ndjekur në ciklin e dytë apo të tretë të studimeve një program master me kohëzgjatje 1-vjeçare në fushat e mëposhtme: politika publike, administrim publik, politika ekonomike, politika arsimore, politika shëndetësore, urbanistikë dhe zhvillim urban, menaxhim i financave publike, e drejtë administrative/publike dhe studime europiane”, parashikohet në relacionin e vendimit të miratuar nga qeveria.

Kjo, edhe për faktin se sektori publik dhe privat në vendin tonë ka raportuar herë pas here nevojën që ka për studentë të diplomuar në universitetet më të mira të botës për njohuritë dhe përvojën e tyre. Të njëjtën nevojë ka edhe sistemi i arsimit të lartë dhe kërkimi shkencor në vendin tonë, të cilët do të përmirësohen nga përvoja e doktorantëve, me përvojë në universitetet më të mira perëndimore.

“Mbështetje financiare të studentëve të shkëlqyer dhe ngritjen e kapaciteteve të administratës shtetërore”. Sipas tij, nëpunësit, që do të plotësojnë kushtet për të përfituar bursë 1-vjeçare nga shteti, janë të detyruar që pas përfundimit të studimeve, të japin kontributin e tyre në administratë në vendin e mëparshëm të punës apo në një pozicion tjetër pune në përputhje me studimet e kryera të mbështetura nga Fondi i Ekselencës.

Nëpërmjet Fondit të Ekselencës dhënë Ministrisë së Arsimit dhe Sportit, qeveria shqiptare do të kontribuojë me një fond prej 150 milionë lekësh në vit për mbështetjen financiare për kryerjen e studimeve të ciklit të parë, të dytë apo të studimeve të doktoratës jashtë vendit në universitetet më të mira të botës të studentëve shqiptarë, si dhe për nëpunësit civilë të administratës shtetërore. “Shqipëria, me anë të këtij programi, siguron mbështetjen e studentëve të shkëlqyer, të cilët janë pranuar në njërin prej universiteteve më të mira të botës sipas renditjes së zhvilluar nga Times Higher Education ‘Renditja Botërore e Universiteteve’ për vitin më të fundit. Do të konsiderohet si klasifikimi i përgjithshëm dhe ai specifik sipas fushave. Gjithashtu, do të përfitojnë nga financimi deri në vlerën 8 000 euro në vit, kandidatët që kanë përfituar financim/bursë në masën 75% të shpenzimeve totale të parashikuara nga universiteti pritës (për tarifën e shkollimit dhe kosto të tjera të jetesës) në rastet kur universiteti është i akredituar dhe i mirënjohur në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ose në një nga vendet anëtare të Bashkimit Europian”, thuhet në relacion. Sipas tij, nga lista përjashtohen studimet për Albanologjinë, pasi universitetet që ofrojnë studime dhe kërkime në këtë fushë janë shumë të pakta.

Për të gjithë aplikantët, që kanë përfituar nga Fondi i Ekselencës në vitet e mëparshme dhe aplikojnë për rinovimin e financimit do të aplikohen kriteret e parashikuara në këtë projektvendim dhe ato që do të parashikohen në aktet në zbatim të tij. Ndërkohë, mësohet se përzgjedhja e kandidatëve do të bëhet nga komisione që ngrihen me urdhër të ministrit të Arsimit dhe Sportit.

Marrë nga gazeta-shqip.com

 

Tregu Dinamo“Duam buke. Duam qe Kryeministri te na gjeje zgjidhje”

Një ditë pas vendimit të Task-Forcës, të ngritur nga prefekti Sadi Vorpsi dhe Bashkia e Tiranës, shitësit e tregut tek ish-uzina “Dinamo” nisin protestat. Për rreth dy orë, mëngjesin e djeshëm, ata bllokuan hyrjen kryesore të këtij tregu, duke kundërshtuar mbylljen që, sipas tyre, është e padrejtë. Në shenjë revolte, ata vendosën kazanë me mbeturina në hyrje të tregut, duke bllokuar edhe rrugën kryesore, ku mundësia për lëvizjen e makinave u bë gati e pamundur. Në një situatë si kjo, u desh ndërhyrja e forcave të policisë, të cilët u munduan të bindnin tregtarët të zhbllokonin rrugën. Bëhet e ditur se gjatë zhvillimit të protestës ka pasur edhe një përplasje fizike midis tregtarëve dhe policisë. Me thirrjen “duam bukë”, ata argumentojnë se kjo mbyllje do të lërë një numër të madh njerëzish pa punë, gjë e cila do të ndikojë jo vetëm në buxhetin e gjithsecilit prej tregtarëve, por edhe në rritjen e papunësisë në vend. “Ky treg i shërben çerekut të qytetit”, thanë tregtarët, ndërsa shtojnë se me punën e deritanishme në këtë treg ata kanë ushqyer familjet.

Tregtarët kërkojnë takim të menjëhershëm me Kryeministrin e vendit, prefektin dhe kryetarin e Bashkisë së Tiranës, që t’i japë zgjidhje hallit të tyre, e sidomos padrejtësisë që po u bëhet. “Premtuan që do të hapin vende pune, por ato po i mbyllin. Ne jemi taksapagues, ne nuk jemi kundër shtetit, por shteti, prefekti të vijë këtu, pastaj të marrë vendime. Duam Kryeministrin këtu”, apelon një prej tregtarëve. Ata theksojnë se në ditët në vijim do të ketë të tjera protesta, deri në zgjidhjen e kësaj çështjeje.

Ndërkohë, në njoftimin zyrtar të Unionit të Tregtarëve Agroushqimorë dhe të shoqatave të lira të tregtarëve të tregut “Dinamo”, thuhet se do të zhvillojnë një protestë përpara Prefekturës së Tiranës. Kjo pasi, sipas tyre, rreth pesë mijë qytetarë, tregtarë, familjarë dhe punëtorë dalin në rrugë, për shkak të vendimit. I.H.


Marrë nga gazeta-shqip.com

Raporti i Qendrës Shqiptare për Kërkime Ekonomike saktëson se 30-40% të të punësuarve në Shqipëri nuk  paguajnë asnjë taksë ndaj shtetit çka ka sjellë reduktim të kontributeve shoqërore si dhe zhvillimin e një konkurrence të pandershme mes bizneseve. Milva Ikonomi, eksperte në ekonomi, përmes një analize sqaron se nga viti 2007 në 2012 bizneset nuk kanë ulur pagat edhe pse nuk kanë rritur investimet, çka ka ndihmuar në kapërcimin e krizës më lehtë.

“Po flasim për shkallën e gape-t midis atyre që kanë qenë të punësuar dhe atyre që kanë qenë kontribues. Në vitin 2007 shkalla e gape-t ishte 12%, ndërsa në vitin 2012 shkoi 40%. Në Shqipëri mbizotëron ndërmarrja e vogël, me pak punonjës, biznesi me lidhje nepotike. Pikërisht kjo ka shërbyer për të mos lejuar rënien e pagave në sektorin privat”, shpjegon zonja Ikonomi.

Milva Ikonomi sqaron se shumë biznese në Shqipëri janë me lidhje familjare, çka ndikon që shpesh vendimet të mos jenë të drejta: “Kur ndërmarrja realizon bilancin e vet ekonomik, ka gjithmonë parasysh që një pjesë të fitimit ta çojë drejt fondit të pagave dhe një pjesë ta lërë për të bërë investime. Shumë vende të rajonit ulën pagat e punonjësve dhe jo investimet, ndërsa në Shqipëri nuk u ulën pagat në kohën e krizës.”

Sipas raportit, pagat në sektorin publik janë mesatarisht 25% më të larta se pagat në përgjithësi. Pothuasje 60% e të punësuarve përfitojnë nga të ardhurat të barabarta me pagën minimale. Transporti dhe telekomunikacioni kanë pagën më të lartë, me një mesatare prej 55 mijë lekësh, më pas vjen industria dhe ndërtimi me 35 mijë dhe në fund është sektori i shërbimeve.

/ Top Channel/

Marrë nga top-channel.tv

Copyright: Historiaime.com, 2012

Top Desktop version